Senna u Formuli 1

Tragedija koja je zahvatila tragove F-1

U ovom trenutku, brojne staze Formule 1 prolaze kroz promjene.

Tragična utrka Formule 1 u Imoli donijela je smrt 2 pilota, a svjetsko prvenstvo se sada suočava s okrutnom stvarnošću. 1994. godine postalo je jasno da su sadašnja generacija automobila i stanje na cestama ozbiljna kombinacija koja ugrožava sigurnost na mnogo načina.

Nakon tragične utrke, FIA je morala vrlo brzo donijeti teške odluke. I već na Velikoj nagradi Španjolske došlo je do nekih promjena u dizajnerskim značajkama automobila. Planovi su bili usporiti automobile kako bi se napravile globalne promjene u sezoni 1994./1995. A automobili su trebali biti sigurniji. Došlo je i do nekih promjena u konfiguraciji staza, a usporila su i najopasnija mjesta.

Trenutno je prošlo 28 godina od Sennine smrti i moramo shvatiti kako su organizatori napravili promjene na stazama.

Španjolskoj

Katalonski organizatori praktički nisu imali vremena globalno djelovati na problem. A kako je staza nova, prilično je sigurna. No pilote je više brinula Nissanova brza veza. Ako se automobil, koji putuje punom brzinom, odlomi od platna, tada se može dogoditi gotovo sve. A rješenje problema nije sasvim točno, jednostavno su organizirali privremenu šikanu od starih guma.

Privremena poveznica usporila je automobil na mnogo načina, ali je i izgledala jednostavno grozno. U budućnosti, Nissan je jednostavno napušten.

Kanada

U Montrealu je stvorena i šikana guma, tako da automobili jednostavno nisu imali vremena ubrzati do skretanja Casina. Kao i u slučaju Španjolske, šikana je trajala samo nekoliko godina, a nakon što je automobil dodan na sigurno, skretanje je jednostavno uklonjeno.

Velika Britanija

Silverstone je, u usporedbi s drugim stazama, doživio veliko restrukturiranje. Grand Prix je došao samo par mjeseci nakon Imole, ali vremena je bilo dovoljno. Ali ipak, promjene su napravljene na dugi rok.

pjesme formule 1

Njemačka

Svi su razumjeli da su u Hockeynheimu brzine bile najveće, ali u isto vrijeme staza se nije bitno promijenila. Tek 3. šikana je obnovljena, a prvi zavoj postao je malo oštriji.

Belgija

Što je bila Crvena voda? Za poboljšanje situacije izgrađeno je jednostavno smiješno, ali se mora prepoznati kao učinkovita šikana. Dakle, možemo reći da je skretanje jednostavno uništeno. No mnogi su rekli da je zaokret već vrlo opasan. I sam Senna je rekao da ako uklonite O Rougea, onda općenito, koja je svrha nastaviti s tim.

Italija

U početku je bilo puno kontroverzi oko promjena, a na kraju je utrka otkazana. No, nakon nekog vremena pojavilo se rješenje problema. Drugi zavoj Lesma postao je malo sigurniji, jer su glavna pitanja bila o njemu. Bilo je sporije i nakon nekog vremena usporio je još jedan kut Curva Grande.

Portugal

Ovdje je samo jedna značajna promjena, umjesto brzog Tanque zavoja nastala je zanimljiva, ali sporija Gancho šikana.