I 1951 startede Spaniens første Formel 1-løb. Og den blev afviklet på den 6 km lange Pedralbes-bane. I sæsonens finale om titlen kæmpede – med Ferrari Alberto Ascari og Alfa Romeo Juan-Manuel Fangio, men på grund af fejl med gummiet blev vinderen sidstnævnte. Tre år senere var banen igen vært for en ny runde, men der skete en ulykke, hvilket nødvendiggjorde en revision af sikkerhedskravene. Til sidst blev kredsløbet simpelthen opgivet.
Efter 15 år i Catalonien blev den gamle Monjuïc-bycirkel genopbygget; det var et alternativ til Haram. Men det var på Haram i 1968, at der blev afholdt et andet løb, hvor Graham Hill vandt, og et år senere blev løbet afholdt på Montjuïc. Kun 5 af de 14 kørere nåede i mål, og vinderen blev Jackie Stewart.
Banerne ændrede sig i løbet af de følgende år, og i 1975 var der en skandale, da kørerne simpelthen ikke ville køre på Montjuïc-banen. Årsagen var enkel, den opfyldte simpelthen ikke sikkerhedsstandarderne for sikkerhedsbarriererne. Kvalifikationen blev afkortet en dag senere, og på 30. omgang blev løbet afbrudt på grund af en ulykke, der kostede fire personer livet. Selv om det oprindeligt var planlagt til 75 omgange. Derefter var banen naturligvis ikke længere med i Formel 1.
Det var først 12 år senere, at Catalonien arbejdede for at få den prestigefyldte race tilbage til deres land. Der blev oprettet sit eget kredsløbsbygningsråd. Ikke uden problemer, men de fik deres ønske opfyldt, og løbet fandt sted de næste 4 år fra 1986 til 1990.
Det skal siges, at catalanerne havde holdt ud og erhvervet et stykke jord nord for byen, og i 1989 begyndte man at bygge Circuit de Catalunya. Og allerede i 1991 blev det indviet, og det første karrosseriløb fandt sted. Den blev vundet af Luis Pérez-Sala, en tidligere Formel 1-kører. Og efter 16 års ventetid er Formel 1 vendt tilbage til Catalunya. Og takket være en gunstig beliggenhed var det muligt at få en komfortabel og ret varm testbane i koldt vejr næsten i hjertet af Europa.
Denne bane er med rette af mange blevet kaldt den bedste til at evaluere bilernes ydeevne. Først og fremmest er den krævende med hensyn til aerodynamik og har en række forskellige kurvetyper. Det vil sige, at hvis en bil viser gode resultater i Catalunya, vil der ikke være problemer andre steder.
I øjeblikket er vi vidner til en seriøs forberedelse til mesterskabet, og vi kan sige, at det er et rigtigt våbenkapløb. Så Grand Prix i Spanien tegner til at blive interessant.
Kvalifikationen vil være det vigtigste fokus under tuningen af bilen. Startpositionen er ekstremt vigtig, og i de sidste 18 år har det kun været tre gange, at en kører, der ikke er startet fra pole position, har vundet.
Banen er fuldt udstyret, så der er ingen problemer med at huse gæster, adgangen til stedet er let, og holdene kan bruge mere tid på basen, hvor de kan øve og øve sig i forskellige processer.